De kleinste hulphond

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Esther
Beheerder
Berichten: 4383
Lid geworden op: 28 sep 2006 23:52
Mijn hond heet: Benthor*, Iarik*, Mukkie* en Nirko
Locatie: Deventer

De kleinste hulphond

Bericht door Esther »

Happy is officieel de allerkleinste hulphond

Happy is officieel de kleinste Hulphond van Nederland. Van snuit tot staart meet ze 'maar 50 centimeter' en ze komt niet hoger dan 27 centimeter. Toch is ze een uitstekende hulp in huis voor het baasje.

,,Happy... Wil je baasje helpen?", vraagt Jantine de Waard, terwijl ze Happy's koppie in haar handen neemt. Meteen springen de oortjes van de kleine hond omhoog. ,,Breng mijn sloffen", zegt Jantine. De sloffen zijn nauwelijks groter dan dat ze zelf is, maar toch brengt Happy ze vol enthousiasme naar het bed van Jantine. Het hondje -een mix is van een Maltezer leeuwtje, American Rat terriër en een dwergpincher - kent tientallen commando's die verder gaan dan het geijkte 'zit' en 'af' ,,Ik hoef maar 'zoek drugs' te zeggen en ze gaat op zoek naar mijn medicijntas."

Happy's verhaal begint in september 2014, als Jantine net van haar verzekering te horen heeft gekregen dat ze niet in aanmerking komt voor een assistentiehond. Ze lijdt aan het Syndroom van Ehlers Danlos, een bindweefselziekte. Hierdoor zit ze in een rolstoel. ,,Ik wilde hoe dan ook een hondje en op de Facebookpagina van stichting Idemo kwam ik Happy tegen." Stichting Idemo helpt zwerfhonden in Bosnië en Kroatië. Soms zijn er Nederlandse hondjes in nood zoals Happy. ,,Happy komt bij mensen vandaan die haar mishandelden. Ze zat vaak vastgebonden buiten."

Engelengeduld

Toen Jantine Happy kreeg, kon ze zichzelf nog redelijk goed redden vanuit haar rolstoel. ,,Ik merkte dat als ik Happy iets aan wilde leren, ze erg snel commando's snapte. Een trainster van assistentiehondenschool BultersMekke testte haar en samen besloten we haar op te leiden tot ADL-hond." Met engelengeduld leerde Jantine Happy diverse trucjes om haar te assisteren. Jantine was net klaar met het trainen het hondje toen ze fysiek in een dal kwam. ,,Toen pas kreeg ik in de gaten dat haar aanwezigheid zo'n verschil maakte. Mijn zelfredzaamheid is door haar een stuk groter."

Ondanks haar grootte kan Happy vrijwel alles wat een 'reguliere' hulphond ook kan. Van keukenlades open maken tot opruimen en het helpen van Jantine met het aan- en uittrekken van haar kleding. ,,Dat een klein hondje een tussendeur open kan krijgen, is al vrij uitzonderlijk. Het enige wat Happy in mijn appartement nog niet kan, is het licht aandoen, maar dat komt doordat de knopjes nog niet op haar hoogte zijn gemaakt."

Als Jantine de deur uitgaat, krijgt ze nog wel eens vreemde blikken van passanten of winkelpersoneel. ,,Ik heb altijd een pasje bij me waarop staat dat ze een officiële assistentiehond is, want door haar lengte geloven ze het vaak niet."

Afbeelding

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/happy-is-of ... ~a0671ae4/
Afbeelding
Gebruikersavatar
Eldrid
Kampioenshond
Kampioenshond
Berichten: 2467
Lid geworden op: 08 dec 2010 15:13
Mijn hond heet: Teuntje (vooheen Diezel)
Locatie: Monnickendam

Re: De kleinste hulphond

Bericht door Eldrid »

Geweldig inspirerend verhaal zeg!
Bor
Kampioenshond
Kampioenshond
Berichten: 3298
Lid geworden op: 16 jan 2009 14:04
Locatie: Warnsveld

Re: De kleinste hulphond

Bericht door Bor »

Mooi verhaal. Kijken naar mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden.
groetjes Esther
Afbeelding
Plaats reactie